Persisk aubergine och köttgryta

Hittade ett spännande recept på en persisk gryta som jag var tvungen att prova. Mycket gott och enkelt. Men istället för att göra "specialarriset" som står med i receptet serverade jag vanligt basmatiris. Och nybakt bröd (som det kommer recept på någon dag framöver)


Ingredienser

Till grytan:
600 g fransyska eller lammkött i bitar (jag använde mig av nötgrytbitar)
2 medelstora auberginer
4-5 tomater i klyftor eller 1 burk hela tomater
2-3 msk tomatpuré
1 pressad citron
1 finhackad lök
Olja
Salt
Svartpeppar
Gurkmeja
2 dl vatten

Till riset:
4 dl basmatiris
1 skalad potatis i tunna skivor
50 g smör
Salt


Köttgryta:
Fräs löken i olja i en kastrull tills den fått färg.
Skär upp köttet till lagom stora grytbitar (ca 2x2 cm) och lägg i grytan.

Bryn köttet och låt det hela få lite färg. Tillsätt därefter salt, gurkmeja, svartpeppar, tomatpuré och tomater. Häll över citronsaften. Häll i vattnet och låt det koka upp och koka i ca två timmar.

Auberginer:
Skala auberginerna och skär dem på längden (ca 1 cm tjocka skivor). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek dem. När köttet är nästan färdigt tillsätt auberginerna och låt det koka i 10 minuter.

Ris:
Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vattnet och salt.

Häll i riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka tills riset är halvkokt.

Häll över innehållet i ett durkslag och låt vattnet rinna av.

Lägg smör i kastrullen och låt det brynas lätt. Täck bottnen i kastrullen med potatisskivor och lägg över riset med hålslev, lägg på lite smör ovanpå riset.
Lägg en kökshanduk mellan kastrullen och locket och låt kastrullen stå på svag värme i 30 minuter.

Ta ett fat och lägg upp den brynta potatisen som tillsammans med riset har bildat en skorpa.


Receptkälla: Matklubben.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0