Vasaloppssnurror/Blåbärsbullar
Nedan följer receptet:
Ca 28 bullar
Degen:
50 gr jäst
2,5 dl vatten
250 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
ca 13 dl vetemjöl (ca 775 gr)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Fyllning:
50 gr mandelmassa
50 gr rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl blåbärssylt
Garnering:
100 gr smör
2 dl socker
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över fingervarmt vatten (37 gr) och rör ut jästen.
2. Rör smöret smidigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandningen och ägg i bunken.
3. Blanda mjöl med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter. I maskin ca 5 minuter, för hand ca 10 minunter.
Degkrokarna på elvispen fungerar utmärkt att arbeta degen med om man inte har en assistent
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
5. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.
Observera att jag blandade i blåbärssylten direkt i fyllningen.
6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavala ut varje bit till en rektangel, ca 20 x 55 cm. Bred mandelfyllingen på den ena degbiten och bred över blåbärssylten därefter.
Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.
7. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Jag behöver definitivt öva mig på snurrandet till nästa gång..
8. Låt jäsa övertäcka i ca 30 minuter.
9. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
10. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sedan i sockret. Servera!
Mums!
OBS! Om du vill frysa bullarna så gör det innan du har doppat dem i smält smör och socker!
Källa: Allt om Mat nr 2, 2008