Emmas pyttipanna

Pyttipanna är perfekt att göra då man har kött över. Bara att tärna och steka med potatis och lök. Smidigt och smarrigt! Jag hade kassler och falukorv över och gjorde då denna pyttipanna som blev supergod!

Ingredienser:
8-10 medelstora potatisar
1 gul lök
200 g kassler
200 g falukorv
salt
peppar

Gör såhär:
Tärna potatisen (små tärningar). Stek tills de är nästan färdiga. Hacka löken och låt fräsas mjukt med potatisen några minuter. Skär kassler och falukorv i mindre tärningar, stek tillsammans med potatisen och löken, i några minuter, tills allt är färdigt. Smaka av med salt och peppar.

Servera med stekt ägg och rödbetor




Farmors ugnsstekta kotletter

Ett rätt min farmor gjort så länge jag kan minnas. Jätteenkelt och jättegott!


Ingredienser:
6 kotletter, benfritt kött går också bra
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
0,5 dl soja
Krydda efter smak och tycke


Tips: Jag brukar alltid blanda i 0,5 dl sweet chilisås. Blir lite extra sting i såsen.

Gör såhär:
Lägg kotletterna i en ugnsfast form.
Blanda ihop resten utav ingredienserna i en separat skål.
Häll sedan såsen över kotletterna och kör in i ugnen i ca en timme på 200 grader.
Klart!
Servera med t.ex potatis eller ris.



Våfflor!

Idag var det allas vår våffeldag, och vad passar då inte bättre än våfflor?
Antalet laggar på denna smet vet jag inte riktigt. Det åts 8 våfflor här hemma hos oss idag, och efter det var lite över hälften utav smeten kvar.. Så jag skulle tippa på 18-20 laggar.

Ingredienser:
5 dl mjölk
4.5-5 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk bakpulver
50 g smör eller margarin

Gör såhär:
Blanda samman vetemjöl och bakpulver i en skål.
Vispa ihop äggulor och mjölk och rör ner blandningen i mjölet.
Låt smeten stå och svälla i cirka 1 timme.

Under tiden smeten står och sväller:
Smält smöret och låt det svalna.

Efter en timme:
Tag fram smeten, rör ner det smälta smöret i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner det försiktigt i smten.

Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite smör före första laggen.
Häll en knapp deciliter av smeten i våffeljärnet och stäng locket. Grädda våfflorna tills de är gyllenbruna.

Servera de nygräddade våfflorna med sylt och vispad grädde.
Mums!

Receptkälla: matklubben.se


Krämig kyckling och champinjonrisotto

Nu har det varit mycket att göra, både i skolan och hemma, vilket gjort att bloggen blivit lidande. Men frukta ej! Jag har fortfarande lagat mat och fotat den för att dela med mig av den till er. Först kommer min alldeles egna krämiga kyckling och champinjonrisotto.

Ingredienser:

4 dl avorioris
8-9 dl buljong (Går fint att koka upp vattnet och lägga i två buljongtärningar)
½ gul lök
ca 300 g kycklingfilé ( 2-3 filéer)
3-4 dl färska eller frysta champinjoner
2-3 dl vatten
2-3 msk vetemjöl
1dl matlagningsgrädde
margarin
salt
vitpeppar
svartpeppar


Gör såhär:
Koka buljongen. Finhacka löken. Smält margarin i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset i kastrullen, rör om och låt det bli glansigt. Häll på buljong lite i taget. Låt riset suga upp all vätska innan du häller på mer. Låt sedan koka i ca 20 minuter tills riset är mjukt.

Skär/strimla kycklingen i mindre bitar. Smält margarin i en kastrull och bryn kycklingen, släng på lite salt. Häll sedan i champinjonerna och låt dem fräsas några minuter. Häll på vattnet och låt koka tills kycklingen är vit inuti, utan några rosa inslag. Vänd i mjöl och rör om väl. Häll i matlagningsgrädde och låt puttra några minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och svartpeppar.

När riset är färdigt. Vänd ner kyckling och champinjonröran i riset. Servera med en fräsch sallad.
Smaklig måltid!




Punschparfait/glass med russin

Till lördagsmyset idag gjorde jag punschglass/parfait med russin. Mycket och god smak.


Smaksättning:
2 dl russin
2 dl punsch (jag använde mig av Carlshams Flaggpunsch, passar super!)

Lägg russinen i en tättslutande burk och häll över punschen. Låt stå i rumstemperatur i minst ett dygn.


Glass/Parfait:
4 äggulor
4 msk florsocker
4 dl vispgrädde


Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden hårt för sig. Blanda i grädden i äggsmeten. Rör i smaksättningen. Häll i en burk med lock (en gammal glasslåda t.ex.) och ställ in i frysen. Det tar ca 5 timmar för glassen att frysa.



Mmm..

Persisk aubergine och köttgryta

Hittade ett spännande recept på en persisk gryta som jag var tvungen att prova. Mycket gott och enkelt. Men istället för att göra "specialarriset" som står med i receptet serverade jag vanligt basmatiris. Och nybakt bröd (som det kommer recept på någon dag framöver)


Ingredienser

Till grytan:
600 g fransyska eller lammkött i bitar (jag använde mig av nötgrytbitar)
2 medelstora auberginer
4-5 tomater i klyftor eller 1 burk hela tomater
2-3 msk tomatpuré
1 pressad citron
1 finhackad lök
Olja
Salt
Svartpeppar
Gurkmeja
2 dl vatten

Till riset:
4 dl basmatiris
1 skalad potatis i tunna skivor
50 g smör
Salt


Köttgryta:
Fräs löken i olja i en kastrull tills den fått färg.
Skär upp köttet till lagom stora grytbitar (ca 2x2 cm) och lägg i grytan.

Bryn köttet och låt det hela få lite färg. Tillsätt därefter salt, gurkmeja, svartpeppar, tomatpuré och tomater. Häll över citronsaften. Häll i vattnet och låt det koka upp och koka i ca två timmar.

Auberginer:
Skala auberginerna och skär dem på längden (ca 1 cm tjocka skivor). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek dem. När köttet är nästan färdigt tillsätt auberginerna och låt det koka i 10 minuter.

Ris:
Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vattnet och salt.

Häll i riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka tills riset är halvkokt.

Häll över innehållet i ett durkslag och låt vattnet rinna av.

Lägg smör i kastrullen och låt det brynas lätt. Täck bottnen i kastrullen med potatisskivor och lägg över riset med hålslev, lägg på lite smör ovanpå riset.
Lägg en kökshanduk mellan kastrullen och locket och låt kastrullen stå på svag värme i 30 minuter.

Ta ett fat och lägg upp den brynta potatisen som tillsammans med riset har bildat en skorpa.


Receptkälla: Matklubben.se



B&J

Idag fick jag äntligen provat den apdyra glassen som min syster pratat om och avgudat så länge. Till min lycka var den väldigt god. Jag som i vanliga fall inte är så glad i chokladglass tyckte att den var riktigt god. Kakbitarna som låg gömda i vaniljglassen var godast. Och fudgebitarna satt inte fel de heller.. Mycket gott, men lite väl dyrt. Kanske skulle man kunna göra en hemmagjord glass i Ben and Jerry anda? Det får jag nog prova någon dag.. Hemlagat är ju som sagt ALLTID godast, om man frågar mig ;)






smaskens.. men 48 kr/500 ml.

Potatis och kasslergratäng





   
Igår festade vi loss på potatis och kasslergratäng. Så himla gott!


Ingredienser:
1 kg potatis (ca 8-10 st)
1 purjolök
ca 500 g kassler
1-2 krm svartpeppar
6 dl matlagningsgrädde
riven ost
salt
vitpeppar
svartpeppar
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatisen. Snitta, skölj och strimla hela purjolöken. Strimla kasslerskivorna. Lägg hälften av potatisskivorna i botten på en ugnsfast form, lägg all purjolök över. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg sedan i kasslerstrimlorna och lägg resten av potatisen överst. Häll på matlagningsgrädden. Strö över riven ost och krydda med svartpeppar. Grädda gratängen i ca 45 minuter.





Jitterbugg

Imorgon kommer en kär vän hit på besök, och jag ska bjuda på fika. Jag kikade igenom min kakbok "Sju sorters kakor" och tyckte att den gamla hederliga jitterbugg, vilken jag aldrig bakat eller smakat tidigare, lät mycket god och rolig att göra. Och så rätt jag hade. De blev såååååå goda! Mördegskakor med marängfyllning...

Ingredienser:

Mördeg:
 4 1/2 dl vetmjöl
200 gr margarin eller smör
1 dl socker
1 äggula

Arbeta samman alla ingredienser. Låt vila kallt.


Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning.

Sätt ugnen på 175 grader.
Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt ½ cm tjock rektangel, 16x30 cm. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och låt stå kallt en stund. Skär dem i ca 1cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.


Mördeg med seg maräng. Oh, så gott.



Gjorde dubbel marängsmet och passade på att göra maränger åt gubben som avgudar sådana :)

Ämmsans köttfärspaj

Idag har vi ätit köttfärspaj. Mitt egna "improvisationsrecept", med en otroligt god pajdeg som jag hittat på matklubben.se. Mumsigt!



Ingredienser

Pajdeg:
1 dl fiberhavregryn
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
50 g smör
1,5 dl kesella eller cremé fraiche

Rör ihop alla torra ingredienser.
Tillsätt sedan det skivade smöret och kesella/cremé fraiche. Tryck ut degen i en smörad form och låt sedan degen vila en stund i kylskåpet.
Förgrädda 6-8 minuter i 225 grader i mitten av ugnen

Fyllning:

400 gram köttfärs
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk Tomatpuré
3 msk sweet chilisås
½ burk créme fraice
2 ägg
1 dl mjölk
2 tomater
Riven ost
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Grillkrydda
Spiskummin

Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn rödlök och färs tills färsen är genomstekt. Krydda med salt, peppar, grillkrydda och spiskummin. Pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna i färsblandningen. Tillsätt tomatpuré och sweet chilisås. Låt puttra en liten stund.

Vispa ägg och mjölk, krydda med lite salt, vitpeppar och svartpeppar.

Rör i créme fraiche i färsblandningen och blanda väl. Lägg i färsblandningen i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen. Skär tomaterna i skivor och lägg över. Smula över lite riven ost. Sätt in i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Servera med en fräsch sallad och en klick créme fraiche!




Gott, gott, gott!

Indisk kycklinggryta

Idag har det stått tenta på schemat för min del, därför har det varit en liten pluggpaus i bloggen. Men nu är jag tillbaks för att dela med mig av de två senaste dagarnas mat och bak.

Igår gjorde jag Indisk kycklinggryta. Otroligt gott, med många nyttigheter i.

Ingredienser

4 kycklingklubbor (Jag använde kycklingfilé istället, fungerar lika bra!)
2 äpplen
1-2 gula lökar
1 msk curry
1 tsk gurkmeja (för färgens skull)
1 squash
4 tsk flytande margarin
4 msk mango chutney
1 hönsbuljongtärning
4-5 dl vatten
2 späda morötter
1 purjolök eller ett par salladslökar


Gör så här

Ta bort skinnet från kycklingen.
Skölj och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar. Skala och grovhacka löken.
Tärna squashen.

Fräs curry, gurkmeja, äpple, squash och lök i matfettet i några minuter.
Tillsätt mango chutney, buljongtärning och vatten. Lägg i kycklingdelarna och koka under lock i 25-30 minuter.

Lägg ner de skalade och skivade morötterna efter ca: 20 minuter. Lägg i den sköljda och finskurna purjon eller salladslöken. Sjud några minuter.

Servera med ris eller bulgur

Receptkälla: Matklubben.se




Citrondragongryta

Idag har jag gjort citrondragongryta. En riktigt god gryta som passar lika bra till vardags som till fest :)

Ingredienser:

500-600 g fläskfilé
5 dl Matlagningsgrädde
Dragon
Salt
svartpeppar
Koncentrerad Citron


Skär filén i skivor ca 1cm.
Bryn på filén i stekpanna eller gryta så den får färg.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt grädden.
Krydda rikligt med dragon
Smaka av.

Låt puttra under lock medans riset/potatisen kokar, ca 20 min.

Sist tillsätt lite koncentrerad citron, smaka av.

Servera till ris eller kokt potatis.



Jag ber om ursäkt för mina mosade potatisar.
Det såg så gott ut så jag hann inte ta kort innan jag började äta :P


Köttbullar

Jag är en utav dem som inte förstår mig på färdigköpta köttbullar. Okej, det går snabbt och är inte lika "omständigt" som att göra egna, men hur smakar dem egentligen? Nja, det är något magiskt med hemgjorda köttbullar. Helt klart.

Min variant på köttbullar.

Ingredienser:

800g blandfärs
4 msk ströbröd( går att byta ut mot havregryn, tag då 1 dl)
1 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
1 msk soja
1 ägg
½ finriven gul lök
salt
vitpeppar
svartpeppar

Gör såhär

Blanda ströbröd( eller havregryn), potatismjöl och mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar, soja och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg.

Forma färsen med händerna till stora eller små jämna bullar. Skölj emellanåt händerna i vatten. Lägg bullarna på vattensköljt skärbräde. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i köttbullarna, inte för många åt gången.

Skaka pannan så att de blir brynta runt om. Minska sedan värmen och efterstek dem utan lock några minuter. Servera gärna med potatis, potatismos eller fullkornspasta.




Salsagryta

Idag har jag gjort salsagryta. En mycket god gryta som smakar väl. Perfekt att göra då man har tacosås över! Serveras med ris eller bulgur.

Ingredienser

4 port

400 g färsk skinka eller bog
ca 400 g färska eller frysta wokgrönsaker
smör
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 msk kinesisk soja
4 msk tacosås, hot eller medium
matyoghurt

Skär köttet i tunna strimlor. Fräs först grönsakerna i smör i en stor stekpanna eller i en wok. Ta upp det. Bryn köttet i pannan, krydda gärna lite med salt och peppar också för att få lite smak på köttet. Tillsätt grädde och soja. Låt det koka ihop några minuter. Rör ner tacosåsen och grönsakerna. Servera direkt med ris eller bulgur, en klick matyoghurt, inlagda pepparfrukter och bröd. Tips: I stället för att köpa färdigstrimlade grönsaker kan man naturligtvis själv strimla färska grönsaker.

Receptkälla: Arla.se



Frukt är godis.

Fruktdisken i affären såg väldigt inbjudande ut så vi bestämde oss för att göra en gigantisk fruktbricka att avnjuta under lördagskvällen. Den bestod av honey polemo, passionsfrukt, kiwi, äpple, kinesiska päron, färska fikon och nätmelon. Åh, så gott!


Passionsfrukt, kinesiskt päron, färska fikon, kiwi och honey pomelo



Nätmelon och äpplen



Färska fikon




Passionsfrukt - knastrigt och gott ;)

Kladdkaka med digestive.

Äntligen fredag!

Vilket idag betydde skivstång/spinningpass, tacos och kladdkaka-med-digestive-bak. Ja, visst låter den där kladdkakan med digestive god? Jag kan meddela att det var den. Den var värd varenda kalori den bestod av ;)

Ingredienser:

2 dl socker
2 dl vetemjöl
 0.5 dl kakao
1 nypa salt
 125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
10 st Digestivekex
0.5 dl mixade/krossade Digestivekex att bröa formen med


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna till kakan i en skål.

2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med Digestivekross.

3. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej!

4. Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.

5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.

6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).

7. Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller ät den precis som den är.



Kladdigt+Choklad=Gott (enkel matematik)

Fransk köttgryta.

Idag lyxade vi till det med en fransk köttgryta här hemma. Mycket gott :) Serverades med bulgur.


Ingredienser:
 ca 4 portioner

500 g färsk skinka
1 gul lök smör-&rapsolja
4 dl Matlagningsgrädde 15%
1 1/2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
2 tsk osötad senap (hade ingen osötad hemma så jag körde med sötstark och det gick finfint ;)


Skär köttet i tunna strimlor. Skala och riv löken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Vispa ihop grädde, lök, mjöl, smulad buljongtärning, soja och senap i en gryta. Låt det koka upp under vispning. Lägg över köttet i grytan. Låt det koka i såsen ca 5 min. Servera med kokt ris och grönsaker.



En krämig gryta som gör smaklökarna glada ;)

Emmis halvnyttiga morotspannkaka

Mitt i allt pluggande under kvällen behövdes det god energi. Vad passar inte bättre då än ugnsbakad morotspannkaka?
Säg det :P. Jag använde mig av ett vanligt pannkaksrecept i grunden, men "förbättrade" det lite ;)


Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 dl kruskakli
6 dl mjölk
3 ägg
2 morötter
½ tsk salt
30-50 g smör eller margarin

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda först mjöl, kruskakli och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken. Vispa till en jämn, klumpfri smet. Häll i resten av mjölken och knäck försiktigt i äggen. Vispa tills smeten är jämn och fin. Riv morötterna, häll i smeten och rör om. Smält smöret i en ugnsfast form, eller i långpanna, och häll i smeten. Rör om. Häll smeten i formen och kör in i mitten av ugnen i 20-30 minuter.

Servera med exempelvis rivna morötter, rivet äpple, stekt fläsk och lingonsylt eller med drottningsylt och mjölk - som jag vill ha det! ;)


Ämmsans linssoppa.

Idag har vi ätit linssoppa här hemma. Det var en liten utmaning då min sambo inte är särskilt förtjust i vegetarisk mat, och får alltid ett egendomligt ansisktsuttryck då ord som bönor och linser nämns. Jag improviserade hela soppan igenom, och det gick förvånansvärt bra. Vi åt båda med god aptit, och sambon tog om.
Jag serverade soppan med rivna morötter, rivna äpplen och en klick créme fraiche.

Nedan har ni receptet. Jag kallar den Ämmsans linssoppa.

ca 4-6 portioner
Ingredienser:
2 stora potatisar
2 dl röda linser
6 dl vatten
2-3 msk kycklingfond (kan ersättas med buljongtärning)
250g krossade tomater med basilikasmak
250g krossade tomater med vitlökssmak
2 msk tomatpuré
2-3 msk sweet chilisauce
1 dl matlagningsgrädde (kan uteslutas)
krydda efter tycke och smak (jag använde mig utav salt, svartpeppar, vitpeppar, spiskummin och paprikakrydda)

Häll i vattnet i kastrullen och koka upp. Skala under tiden potatisarna och skär dem i mindre bitar (kuber föreslagsvis). Häll i kycklingfond i det kokande vattnet. Lägg därefter i potatis och linser. Sänk värmen och låt småkoka några minuter. Häll sedan i krossade tomater, tomatpuré och sweet chilisås. Låt allt koka på låg värme i 20-30 minuter. Krydda sedan efter tycke och häll på matlagningsgrädde. Låt puttra några minuter. Färdigt!

Servera gärna med hembakt bröd.





God och välsmakande soppa som kan ätas med gott samvete.

Pulsspinning!

Jag är, sedan någon timme tillbaka, hemkommen från dagens pulsspinningpass. Det var otroligt skönt och svettigt, som alltid. Men jag kände att en del av helgens kombipass (skivstång+spinning) och surprisepass (kondition+styrka) satt kvar i benen..

Pulsspinning innebär att man kör med pulsband på sig och ser sin puls på en stor skärm längst fram i salen. Innan passet börjar knappar man in sin maxpuls på en dator så att man kan se hur många procent från maxpuls man är. Ledaren guidar en genom passet och berättar hur många procent av maxpuls pulsen ska ligga på i föjande låt.

Jag rekommenderar starkt pulsspinning. Man får ut maximalt av passet. Det är lättare att veta hur man ska ligga, hur mycket man ska anstränga sig osv.


Här kan ni läsa lite mer om det http://www.eskilstuna.friskissvettis.se/upload/internt/Grupper/Spin/activio_folder.pdf

Kycklinggratäng

Dagens recept är kycklinggratäng. Jag gjorde den i egen tappning och den blev otroligt god! Vi åt bulgur till, men det passar lika bra att servera ris till.


ca 700 g kycklingfilé
1pkt bacon (140g)
salt
svartpeppar

5 dl créme fraiche med valfri fetthalt ( jag körde med 15%)
1 dl matlagningsgrädde
1 - 2 dl riven parmesanost (jag hade ingen parmesan hemma, utan bytte ut mot 12% riven ost - blir inte samma smak som med parmesan, men blir gott ändå :)
2 - 3 msk Sweet Chili sås
2 stora vitlöksklyftor
3 - 4 msk kycklingfond

Skär filén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek upp detta, salta och peppra.
Blanda ihop: Creme fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. Grädda 10-15 min i 225 gr. Servera sallad och bulgur eller ris till.



Mums!





Källa: Matklubben.se

Gråt ej över skalad lök.

Tips till er som, precis som jag, gråter floder när ni skalar lök. Spola löken under hett vatten innan ni skalar den. Då blir doften inte så skarp.

Haitigryta

God måndag på er!

Jag tänkte dela med mig av dagens middagsrecept. Haitigryta. Den är enkel att tillaga och väldigt god. Till och med min matkräsna sambo tyckte att den var väldigt god ;)

Vi serverade bulgur till vilket passade jättebra! Men det fungerar lika bra med potatis, ris eller vad annat man kan tänka sig att äta till :)

Ingredienser
500 g benfritt griskött av t . ex . skinka eller bog (Jag använde mig av fläskfilé)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1-2 paprikor
1 liten burk ananas i juice , ca 200 g
2 msk soja
2 dl buljong , t . ex . köttbuljong av tärning
3 msk vinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Skär köttet i strimlor.
Skala löken och skär den i klyftor.
Skala vitlöken.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
Låt ananasen rinna av men spara juicen.
Koka upp soja, buljong, vinäger, ananasjuice, tomatpuré och kryddor i en kastrull.
Lägg i kött, lök och vitlök.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 15 minuter.
Lägg i paprikan och låt grytan koka några minuter till.
Smaksätt med salt och mer kryddor om det behövs.
Skär ananasen i bitar och lägg dem i grytan.
Servera gärna med ris, bulgur eller potatis



Källa: matklubben.se

Klassiska semlor

Häromveckan var det fettisdagen, vilket jag inte tror att någon direkt har kunnat undgå. Det har väl mer eller mindre gjorts reklam för våran rikskända vetebulle, med mumsig fyllning, i vartannat skyltfönster. Här hemma blev det så klart semmelbak. Klassiska bullar med grädde och mandelmassefyllning. Men jag ska erkänna att jag faktiskt gjorde två stycken med vaniljkräm i, då jag faktiskt inte tycker om mandelmassa..

 

Klassiska semlor

Portioner:ca 10 st

Ingredienser:

1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
7-9 dl vetemjöl

Pensling: ägg

Fyllning: 100 g mandelmassa
2-3 msk mjölk

Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min.
Låt bullarna kallna på galler.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

Källa: Ica.se

 


Vasaloppssnurror/Blåbärsbullar

Nu är snurrorna färdiga. De är provsmakade och ÅH vad goda de blev!

Nedan följer receptet:

Ca 28 bullar

Degen:

50 gr jäst
2,5 dl vatten
250 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
ca 13 dl vetemjöl (ca 775 gr)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Fyllning:
50 gr mandelmassa
50 gr rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl blåbärssylt

Garnering:
100 gr smör
2 dl socker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över fingervarmt vatten (37 gr) och rör ut jästen.

2. Rör smöret smidigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandningen och ägg i bunken.

3. Blanda mjöl med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter. I maskin ca 5 minuter, för hand ca 10 minunter.

Degkrokarna på elvispen fungerar utmärkt att arbeta degen med om man inte har en assistent

 

4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

5. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.

Observera att jag blandade i blåbärssylten direkt i fyllningen.


6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavala ut varje bit till en rektangel, ca 20 x 55 cm. Bred mandelfyllingen på den ena degbiten och bred över blåbärssylten därefter.

Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.

 Jag gjorde en enda stor rektangel och vek andra halvan över istället. Mycket smidigare, tycker jag.

7. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

Jag behöver definitivt öva mig på snurrandet till nästa gång..

 

8. Låt jäsa övertäcka i ca 30 minuter.

9. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

10. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sedan i sockret. Servera!

Mums!

 

OBS! Om du vill frysa bullarna så gör det innan du har doppat dem i smält smör och socker!

Källa: Allt om Mat nr 2, 2008

Pausunderhållning.

Jag bjuder på lite underhållning så länge.
Magnus Betnér säger det som alla tänker men som ingen säger, och sen är han jävligt rolig när han säger det. En utav de bästa komikerna vi har här i Sverige enligt mig.


Vasaknutsblåbärssnurror?

Natten kändes alldeles för kort. Klockan är halv ett på dagen och jag är lika trött som en ojäst deg är ojäst. Typiskt mig att gå och lägga mig så sent när jag är ensam. Och att man alltid ska vara efterklok.. hmpf!


Aja, på tal om deg! Idag blir det bak av "Vasaloppssnurror" här hos mig. Jag vet inte riktigt vad det ultimata ordet för dem är, blåbärsbulle kanske? Alla, inlusive jag själv, har nämligen sett ut som frågetecken då ordet vasaloppssnurra har nämnts. Alla vet vad det är - ni vet sådana där "knutbullar" som ofta finns på konditorier med blåbärssyltsfyllning och så är de doppade i socker. I alla fall så står vasaloppsbullar/blåbärsbullar/blåbärsknutar på baklistan idag. Och jag lovar både recept och bild här på bloggen när jag är färdig!

Design.

Just nu står bloggdesign högst på prioriteringslistan. Jag håller på att komponera ihop något, som skulle kunna se bra ut - i bästa fall :P

Here we go..

Here we go again..

Jag är tillbaka i bloggträsket för fjärde gången. Jag hade bestämt mig för att sluta för gott, men jag kunde inte riktigt slita mig.

Anledningen till att jag slutade var självklar. Varför skulle jag offentliggöra mig? Varför skulle jag klä av mig naken framför folk som inte ens visste vem jag var?  Folk som tog vara på det personliga jag visade för dem och använde det emot mig. Varför skulle jag utsätta mig för det ? Det var då raderade bloggen. Nu är jag tillbaks för att göra en "opersonlig" version.

Jag tänker presentera mig som Emma, precis som jag heter. Jag tänker nämna att jag tycker om träning, mat, humor, politik, ord, att prata, härliga människor osv. och att jag bor tillsammans med min sambo i en svensk stad, men sen får det räcka. Jag vet att man inte helt kan skydda sig från "idioter", som älskar att samla på sig information och sedan kasta den på en, genom att minska den personliga informationen, vilket jag inte kommer att bortse ifrån. Det kommer att komma idioter den här gången också. Men inte ska de få komma in. Den här gången tänker jag vara här, vara mig själv, och inte låta någon riva på  mitt innanmäte.

Så, vad kommer denna blogg att handla om? Jag kan säga som så att det inte kommer att vara en mainstreamdagboksblogg där jag berättar att  jag har varit ute med hunden tre gånger under dagen och att jag nu bara ska slappa i soffan (jag har dock ingen hund, så även det hade varit svårt, men i alla fall, ni förstår principen?). Och ni som förväntar er "Blondinbella-läsning" kan sluta redan nu, för det kommer ALDRIG att förekomma ord eller namn som stureplan, Bobby, soldusch, kändisfest... dock kan det eventuellt hända att det förekommer i en sarkastisk mening någon gång..

Mat, fika - ja allt ätbart kommer denna blogg att handla om. Jag kommer att dela med mig av recept, tips och även träning såklart ;)

Antingen så trycker ni på krysset
uppe i det högra hörnet, eller så stannar ni kvar, lägger in min bloggadress i favoritlistan, lutar er tillbaka och följer med på en välsmakande och omtumlande resa.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0